Döda djur & Slaktavfall

Lantbruksdjur som självdött eller avlivats får aldrig grävas ner, varken ute i naturen eller på din egen tomt. Man kan dock ansöka om tillstånd från miljö-och energikontoret att gräva ner en häst om den inte har dött av någon smittsam sjukdom.

Om man vill bli av med ett dött lantbruksdjur kan man kontakta ett företag som hämtar döda djur och kör dem till godkända anläggningar och slutligen till förbränning. Svensk lantbrukstjänst är det enda företag som har riksomfattande insamling av döda lantbruksdjur.

Om man vill göra sig av med ett sällskapsdjur finns det olika alternativ. Om en veterinär har avlivat djuret kan man be veterinären om hjälp med vilket alternativ som passar bäst. Man får under vissa omständigheter gräva ner det döda sällskapsdjuret på sin egen fastighet. Graven ska vara tillräckligt djup så att inga andra djur kan gräva upp graven och kroppen ska grävas ner minst 100 meter från vattentäkt. Man får även lägga kroppen i sin soptunna i en väl försluten plastpåse.

Vilda djur omfattas inte av kravet på insamling och destruktion. Dock ska du kontakta Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) om du misstänker att djuret bär på en smittsam sjukdom.

Sidan uppdaterades 2023-05-11